Tę polędwiczkę zjadłam u znajomej Dunki. Była tak pyszna, że wzięłam przepis

Dodano:
Polędwiczka wieprzowa w sosie z pieczarkami i boczkiem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, którego przyrządzenie jest pewnym wyzwaniem. Znajoma Dunka radzi sobie z nim znakomicie. W końcu poznałam jej recepturę na pyszną polędwiczkę w sosie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie zna chyba każdy. Wersja, którą zaproponowała moja, pochodząca z Danii znajoma, zaskoczyła mnie jednak nietuzinkowymi dodatkami i znakomitym smakiem. Po namowach koleżanka w końcu wyjawiła mi przepis na to mięsne danie. Mimo długiej listy składników – w tym kilku dość nieoczywistych — okazało się nie być przesadnie skomplikowane.

Dlaczego warto skusić się na tę polędwiczkę w sosie?

Sekret wyjątkowego smaku polędwiczki wieprzowej w sosie z przepisu mojej znajomej tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników. To w połączeniu z pewną wprawą i uważnością – pozwalającą nie „przeciągnąć” mięsa na patelni – sprawia, że potrawa jest zachwycająca.

Znajoma najpierw rumieni mięso, a potem daje mu „odpocząć”, gdy przyrządzane są pozostałe elementy posiłku, czyli pieczarki oraz sos. Jest on bogaty w aromatyczne dodatki i bazuje na śmietanie kremówce, co sprawia, że wychodzi przyjemny i aksamitny. Z polędwiczką wieprzową i grzybami komponuje się lepiej niż dobrze. Koniecznie spróbuj tego połączenia.

Jak zrobić pyszną polędwiczkę wieprzową w sosie?

Mięsne danie powstaje na patelni. Nie oznacza to jednak, że wychodzi suche, gdyż robi się je etapami. Co to oznacza? Najpierw wytapia się boczek i na nim obsmaża mięso. Potem przyrządza się pieczarki z masłem, a już na koniec sos. Wszystkie smaki pozostają w daniu, bo po zrobieniu każdego elementu, odkłada się go na talerz. Dopiero na koniec duszą się wszystkie razem. Dzięki takiej taktyce polędwiczki wieprzowe wychodzą tak soczyste i smaczne, jak to tylko możliwe. Przekonaj się sama.

Przepis: Polędwiczka wieprzowa w sosie z pieczarkami i boczkiem

Soczyste danie mięsne z bogatym sosem, które spodoba się nawet wybrednym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Duńska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 150 g boczku
  • 400 g drobnych pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pomarańczy
  • 200 ml śmietany 36%
  • 25 g masła
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPolędwicę wieprzową oczyść z tłuszczu i błon. Pokrój ją w medaliony o grubości 2,5 cm i oprósz sola oraz pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i osusz, większe przetnij na pół. Cebule pozbaw łupiny i posiekaj. Czosnek obierz.
  2. Smażenie mięsNa rozgrzaną patelnię wrzuć kawałki boczku. Smaż, aż lekko się zrumienią. Przenieś je na talerz. Na wytopionym tłuszczu podsmaż kawałki polędwicy. Ustaw średni ogień i przyrządzaj tylko do zrumienienia, czyli po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż na bok.
  3. Gotowanie warzyw i sosuWrzuć pieczarki, smaż, aż znacznie się zredukują i zbrązowieją. Dodaj masło. Gdy grzyby je wchłoną, przenieś je do boczku i polędwicy. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i wrzuć cebulę. Dodaj też estragon, tymianek, słodką paprykę i olej rzepakowy. Duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez minutę, a następnie wrzuć liść laurowy i anyż. Wlej też sos sojowy i bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  4. Robienie polędwiczek w sosieUstaw niewielki ogień. Ponownie wrzuć na patelnię boczek, wieprzowinę oraz grzyby. Dodaj śmietanę, hartując ją wcześniej niewielką ilością sosu. Wlej ocet winny. Przyrządzaj przez 30 minut, a następnie dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotuj, aż całość lekko zgęstnieje (3-5 minut). Dopraw solą i pieprzem i w razie potrzeby dodatkową niewielką porcją octu.

Jak podawać polędwiczki wieprzowe w sosie?

Mięsne danie świetnie smakuje z klasycznym obiadowym dodatkiem, czyli z tłuczonymi ziemniakami. Możesz też podać gotowaną na parze zieloną fasolkę, by zwiększyć ilość warzyw w potrawie. Soczyste polędwiczki wieprzowe będą również przyjemne z białym ryżem lub kaszą gryczaną niepaloną. Ugotuj je tylko na sypko – nikt nie lubi papki.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...